Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης

Τόσο η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, κατάφορα από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης που οργάνωσε στην αίθουσα του ΔΣΑ το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑΔΟΠ, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως και τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Σοφία Τζιτζίκου και ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, οικονομολόγος-διεθνολόγος.
Συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιπρόεδρος του ΠΑΔΟΠ.


Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε αναφορά στον Νέλσον Μαντέλα, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, Π Τριγάζης, ανακοίνωσε  ότι το ΠΑΔΟΠ κατέθεσε  πρόταση  προς τον ΟΗΕ για την καθιέρωση μιας ημέρας του χρόνου ως «Ημέρας Μνήμης Νέλσον Μαντέλα».

Γραπτή παρέμβαση κατέθεσε ο δικηγόρος Γιάννης Γούναρης, εκ μέρους της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών (ΑΚΙΠΟ).

Παρεμβάσεις εγιναν από την πολιτική επιστήμονα Κατερίνα Πολυχρονάκη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Φιλιππινέζων Εργαζομένων, Τζο Βαλέντζια και τον οικονομολόγο Βασ Σεβδαλή.

Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, αναδείχτηκε το ζήτημα της κύρωσης της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα Όλων των Μεταναστών, εργατών και μελών των οικογενειών τους (Απόφαση 45/158) και αποφασίστηκε επίσκεψη στη Βουλή για το ζήτημα.

Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κ Βλάμης, ο Δρ Φιλοσοφίας Ν Χασιώτης, μέλος της ΚΕ της πολιτικής Κίνησης «Κοινωνία πρώτα», η Νανή Πολίτου Γ.Γραμματέας  ΑΚΙΠΟ, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΑΔΕΑ Γ. Δολιανίτης, ο θεατρικός συγγραφέας Δημ Κορδάτος , ο Σπ Σταματάκης, συνδικαλιστής κ.ά.






 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Παύλος Ναθαναήλ χαρακτήρισε τις διεθνείς συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεγάλη κατακτηση του Παγκόσμιου Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι η κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων ισοδυναμεί με πολιτιστική οπισθοδρόμηση.

Αντώνης Μπρεδήμας : « Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης του Συμβουλίου της Ευρώπης προστατεύει κυρίως τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, τα δικαιώματα αυτά πλήττονται κυρίως από τις πολιτικές λιτότητας στη χώρα μας».

Σοφία Τζιτζίκου : «Είχα την τύχη να συναντήσω τον Μαντέλα και οι εντυπώσεις από τη συνάντηση αυτή έχουν ανεξίτηλα χαραχτεί στη μνήμη μου»
«Αν για τους ΄Ελληνες, η σημερινή κατάσταση των μεγάλων κοινωνικών πληγών στη χώρα μας είναι μια τραγωδία, για τους μετανάστες είναι πτώση στην κόλαση»

Πάνος Τριγάζης : Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει αξία να θυμηθούμε ότι στην Οικουμενική Διακήρυξη τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα. Δεν διαχωρίζονται τα πολιτικά από τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως επιχειρήθηκε στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Το «καθένας έχει την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης» (άρθρο 19) πάει μαζί με το «κάθε άτομο έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας» (άρθρο 28), όπως και με το άρθρο 25, που προβλέπει ότι «καθένας έχει το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη, όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες». Επίσης, στα άρθρα 23 και 26 διακηρύσσεται ότι «καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται», όπως και ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση».

18.12.2013                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου