Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Εκδήλωση της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών (Α.ΚΙ.ΠΟ.)

Αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας ήταν η εκδήλωση της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013.
Την ημέρα αυτή καθιέρωσε ο ΟΗΕ το 1995 και τη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ανεκτικότητά μας απέναντι στο ξένο, το άγνωστο, το διαφορετικό, το εναλλακτικό αποτελεί βασικό κριτήριο πολιτισμού και δημοκρατικότητας κάθε κοινωνίας, κάθε πολιτείας και ξεχωριστά του καθενός και της καθεμίας. Είναι δείκτης ευαισθησίας και κατανόησης του άλλου. Γιατί ο άλλος είμαι εγώ. Και εσύ.
ΟΙ ιδεολογίες, οι θρησκείες, οι εθνικισμοί, τα συμφέροντα προσπαθούσαν κάπου να μας κατατάξουν, να μας ομογενοποιήσουν, να μας μαντρώσουν, αλλά ο καθένας μας δεν παύει να 'ναι ξεχωριστός, ιδιαίτερος, μοναδικός. Είμαστε όλοι μεταξύ μας διαφορετικοί και ταυτόχρονα υποχρεωμένοι να ζούμε μαζί.
Ωστόσο, η ανεκτικότητα δοκιμάζεται. Μπροστά στην οικονομική και κοινωνική πίεση, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο και να αναδείξουν τις διαφορές προκειμένου να τροφοδοτήσουν το μίσος κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των μειονεκτούντων ατόμων. Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της άγνοιας, του εξτρεμισμού και της πολιτικής ρητορείας που βασίζεται στο μίσος, η μετριοπαθής πλειοψηφία πρέπει να υψώσει τη φωνή της υπέρ των κοινών αξιών και κατά όλων των μορφών διακρίσεων.

Η κουλτούρα της ανεκτικότητας είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στον πόλεμο, τη βία, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εκφράζεται με την επιείκεια στην παραβατικότητα και τις εκρήξεις των νέων, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των μειοψηφιών. Κρίνεται και από τις συνθήκες διαβίωσης στα γκέτο, τις φυλακές και τα ψυχιατρεία. Εμφορείται από τις αξίες της επικοινωνίας και της συνεννόησης. «Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο προκειμένου να τροφοδοτήσουν το μίσος κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των μειονεκτούντων ατόμων».
Για το θέμα της εκδήλωσης  «40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: ο αγώνας κατά του φασισμού, τότε και τώρα» μίλησε ο Πάνος Τριγάζης, στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος της περιόδου 1967-74, ο οποίος τόνισε ότι «το Πολυτεχνείο υπήρξε κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, με την τότε νέα γενιά της πατρίδας μας στην πρώτη γραμμή και πολλές γενιές αγωνιστών στον αγώνα, από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και της ΕΠΟΝ ως τη γενιά του «1-1-4» και των Λαμπράκηδων».
«Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Εθνική Ανεξαρτησία», συνέχισε ο ομιλητής, είναι εξαιρετικά επίκαιρο ιδιαίτερα στις δύσκολες τούτες μέρες που ζει ο ελληνικός λαός.»
Ο Π. Τριγάζης υπενθύμισε ότι «οι φασίστες στη χώρα μας, είτε ως δικτατορία του Μεταξά, είτε ως συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, είτε ως πραξικοπηματίες του 1967, βαρύνονται με μεγάλα εθνικά εγκλήματα», προσθέτοντας ότι «ο ακραίος εθνικισμός και ο φασισμός δεν έχουν καμία σχέση με τον πατριωτισμό ούτε με τις πανανθρώπινες αξίες, όπως η δημοκρατία, που γεννήθηκαν σ΄αυτόν τον τόπο.»
Καταλήγοντας ο Π. Τριγάζης, πρότεινε «να αναλάβει η Ελλάδα, με την ευκαιρία της Προεδρίας της στην Ε.Ε. από την 1-1-2014, πρωτοβουλία για μια Ευρωπαϊκή Εκστρατεία κατά του ρατσισμού και του φασισμού», προσθέτοντας ότι «και η πορεία προς τις Ευρωεκλογές και προς τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών από τις αντιρατσιστικές κινήσεις».

Μετά την ομιλία συζητήθηκε η ενεργοποίηση και διεύρυνση της Α.ΚΙ.ΠΟ. στη βάση των νέων δεδομένων του αντιφασιστικού αγώνα, με κύριο στοιχείο ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός έχουν πολλά πρόσωπα σήμερα. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η επαναδιατύπωση παλαιότερης πρότασης της Α.ΚΙ.ΠΟ. για «έναν Αντιρατσιστικό Χάρτη στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης».
Επίσης, διευρύνθηκε η Γραμματεία της Α.ΚΙ.ΠΟ. με την συμμετοχή νέων μελών, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Παν.Τσίρης. Τα υπόλοιπα μέλη της Γραμματείας Αγουρίδης Χρήστος, Αδαμόπουλος Ευάγγελος, Βάσσιος Δημήτρης, Βαχλιώτου Βίκυ, Γούναρης Γιάννης, Δροσοπούλου Σόνια, Πολίτου Νανή, Τζο Βαλένσια, Τριγάζης Πάνος, Χρήστου Γιώργος και Χαρατση Λελούδα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου