Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΤΟΜΑ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
 
                                                                                                             Αθήνα, 31 Μαΐου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Θέμα: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ DIE LINKE
 
Την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, στην Αίθουσα 168 της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και του Γερμανού Βουλευτή του κόμματος DIE LINKEDrIlja Seifert, με θέμα συζήτησης «Πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία».
 
Ο κ. Στρατούλης, αφού καλωσόρισε τον Γερμανό Βουλευτή, ζήτησε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, η Γενική Συνέλευση του οποίου είχε πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες και στην οποία συμμετείχε ο DrSeifert.
 
O DrSeifert αφού ενημέρωσε τον κ. Στρατούλη για την επανεκλογή του Έλληνα Προέδρου του Φόρουμ, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του αντίστοιχου Παγκόσμιου Οργανισμού, αναφέρθηκε στην σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, που έχει υπογράψει συνολικά η Ε.Ε. και επικυρώθηκε πριν ένα χρόνο από την Ελλάδα και που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται επαρκώς, ιδίως από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Χαρακτήρισε την εν λόγω Συνθήκη προοδευτική ως προς τον ορισμό και την κατανόηση των ΑΜΕΑ, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να βρίσκονται σε κατάσταση ιατρικής φύσεως αλλά να απολαμβάνουν ισότιμα δικαιώματα στην προστασία. Έκρινε ως απαραίτητες τις δράσεις ενίσχυσης των ΑΜΕΑ μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, που θα διασφαλίζουν ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στην κοινωνία και την  εργασία, την οικογένεια και την κατοικία. Τέλος, έκρινε σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Αριστερά να εντάξει στο πρόγραμμά της αμέριστη υποστήριξη για τα ΑΜΕΑ και πρότεινε τα άτομα αυτά με πολιτική δράση να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στα ψηφοδέλτια για το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ο κ. Στρατούλης πληροφόρησε τον Γερμανό Βουλευτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτήσει ομάδα από ΑΜΕΑ που δραστηριοποιούνται σε Συλλόγους και στηρίζουν το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος. Είπε ότι ενόψει Ευρωεκλογών θα τεθεί ως κεντρικό θέμα το ζήτημα των ΑΜΕΑ αλλά η σειρά των υποψηφίων Ευρωβουλευτών καθορίζεται παραδοσιακά από εσωτερικές εκλογές μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των ΑΜΕΑ έχουν ενισχυθεί με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για συγκεκριμένο ποσοστό προσλήψεων ΑΜΕΑ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν υλοποιείται, οι μονάδες χρόνιων παθήσεων στα νοσοκομεία κινδυνεύουν με κατάρρευση, τα ΑΜΕΑ είναι πια υποχρεωμένα να καλύπτουν ποσοστό ιατρικών εξετάσεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας καθυστερούν έως και ένα χρόνο να βγάλουν αποφάσεις. Επίσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως ζητήσει την εξαίρεση των ΑΜΕΑ από τις περικοπές μισθών και συντάξεων και έχει καταθέσει σχετική τροπολογία νόμου, δυστυχώς κατάφερε τη διάσωση μόνο των πενιχρών προνοιακών επιδομάτων. Ο κ. Στρατούλης έκλεισε, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του είναι το κατεξοχήν κόμμα που φέρνει τέτοια ζητήματα στη Βουλή και δεσμεύτηκε ότι στο επερχόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα για αναβάθμιση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου